Boodschappen

door | 27 maart 2018 | Columns

Ik weet het: het is mosterd na de maaltijd want het is alweer een week geleden dat Ede heeft gestemd. En ik kan me voorstellen dat u het allang weer vergeten bent want schokkend was de uitslag niet. Er is voor u niet veel veranderd. De conclusie die getrokken mag worden is dat de Edenaar tevreden is met het lokale politiek. Want naast de kleine interne verschuiving op links is er zowel op rechts als links in de zetelverdeling niets veranderd. En ook het percentage uitgebrachte stemmen is nagenoeg gelijk gebleven; blijkbaar zijn zelfs de nietstemmers over de Edese volksvertegenwoordiging uiterst tevreden.

Een tevreden gemeente, een opsteker voor de partijen en een signaal dat het gevoerde beleid geen wijzigingen behoeft. We kunnen dus, in de wetenschap dat ook op zondag het gebroken sleutelbeen niet onbehandeld blijft met een gerust hart door de Edese natuur blijven toeren. En die ene vergeten boodschap kunnen we ook op die dag gewoon blijven halen, al moeten sommigen van ons op weg naar hun gebedshuis er wel een stukje voor omrijden natuurlijk.

Maar die laatste boodschap had u tóch allang in huis, want tussen de karrenvracht aan paasboodschappen die vrijwel niet meer voor de calorierijke decemberfinale onderdoet, zat ongetwijfeld ook die laatste boodschap. De boodschap vóór Pasen. Niet te verwarren met die ván Pasen. Want die boodschap heeft, naast een nogal ongemakkelijk aflopend avondmaal niets met eten te maken. Die boodschap gaat, nadat u met een mandje vol fleurig gekleurde eieren “Vrolijk Pasen” groetend uw lange vrije weekend inwandelt, aan een heksenketel van audiovisuele Passion ten onder. En als u op paasochtend weer uit de slaap opstaat en de hele meute nog vol van het in grasboter gebakken zuiglam en de copieuze paasbrunch koopjesjagend naar de woonboulevard ziet trekken, is voor u de lijdensweg wel duidelijk. De boodschap? Geen haan die er nog naar kraait.

Maar wat is die boodschap van Pasen? Ik heb het voor u nagevraagd want ook ik had het antwoord niet paraat, maar met Pasen staan we stil bij de dood en het leven, bij verdriet en vreugde. Pasen is de terugkeer van het licht en gaat over bezinning en liefde, niet de liefde die door de maag gaat, maar de liefde voor het leven. Het is het feest van saamhorigheid en gaat over piëteit ván iedereen vóór iedereen. Ik verzin het allemaal niet zelf, u kunt het ter verificatie op paasochtend nog eens beluisteren als een in onschuldig wit geklede man ons vanuit Rome weer bedankt voor de bloemen.

Nu weten we natuurlijk allemaal waar Abraham de mosterd haalt, we laten ons straks weer in de waan van alle dag meeslepen. Maar kunnen we niet proberen om, nadat de raadsleden weer voor vier jaar uit het straatbeeld zijn verdwenen en de paastakken in de kliko zijn gegooid, op onze eigen manier de boodschap van saamhorigheid en verdraagzaamheid te vieren? Laten we proberen om met respect en misschien zelfs met liefde naar elkaar te kijken. Want hoewel hier in Ede alles stabiel lijkt, verandert de wereld om ons heen snel en ben ik bang dat als we in plaats van de hand naar elkaar uit te steken, elkaar op grond van kleur, afkomst, voorkeur of stroming elkaar blijven afwijzen en niet bereid zijn om het offer van compassie te brengen, we straks allemaal het haasje zijn.

Deze column verscheen op woensdag 28 maart 2018 in de online én huis aan huis krant De Edese Post.

Bidden met samengevouwen handen

Afbeelding: Himsan at Pixabay

Van de verkiezingsuitslag naar Pasen is maar een kleine stap, bij beiden wordt saamhorigheid als decor voor massa en macht gebruikt. Een consumptieartikel met een houdbaarheidsdatum. Het is naast hoop en liefde ter verfraaiing van polarisatie in productie genomen.

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 van 5 sterren (op basis van 5 reviews)
Heel goed100%
Goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Top

Rated 5,0 out of 5
7 april 2018

Mooi geschreven.ik zoi willen dat iedereen dit leest en er iets verandert. En ik zelf ben n beetje jaloes, zou willen dat ik zo kon schrijven en/of vertellen.

Avatar for Els Bode
Els Bode

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel Els.

Pasen

Rated 5,0 out of 5
28 maart 2018

Precies zoals het is maar of dat laatste gaat lukken …….ik ben bang van niet

Avatar for Toos C.
Toos C.

Reactie van Paul Schrijft

Blijven hopen Toos, grote veranderingen beginnen bij gebaren en die kunnen we zelf maken. Bedankt voor je reactie. Groeten, Paul.

Stil

Rated 5,0 out of 5
28 maart 2018

Wat heb je dit weer mooi geschreven. Je laat mij iedere letter bewust lezen en ook van deze boodschap word ik weer stil. Bedankt! Ik kijk uit naar je volgende verhaal!

Avatar for Henny
Henny

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Henny. Groeten, Paul.

Allemaal mensen

Rated 5,0 out of 5
28 maart 2018

Paul, je hebt de spijker weer op z’n kop geslagen. In een tijd waarin we steeds meer polariseren, onszelf “ingraven” omdat we bang zijn voor anderen, veel rituelen en gedachtegoed verloren gegaan zijn komt er hopelijk toch wel weer een tijd waarin wij, mensen, weer naar elkaar toegroeien. Als we doorgaan zoals het nu gaat, worden we inderdaad “het haasje”.

Avatar for Terry Langedijk
Terry Langedijk

Reactie van Paul Schrijft

Bedankt voor je reactie Terry. Groeten, Paul.

je verwacht een heel ander verhaal

Rated 5,0 out of 5
28 maart 2018

Het is zo waar wat je allemaal schrijft.

Heerlijk met een groot gevoel voor humor.

Maar vooral het einde van je verhaal is voor iedereen goed in zich op te nemen.

Avatar for Lucia
Lucia

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Lucie. Groeten van Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest