De Beste Binnenstad?

door | 16 januari 2020 | Columns

U had het gevoel van een naderende lente. En hoewel het nog geen maart is, en het voorjaar nog even op zich laat wachten had u bij het opstaan dat onbestemde blije gevoel alsof er iets moois te in de lucht hing. U speurde na het ontbijt nog eens goed door de tuin, maar op een paar voorzichtige sneeuwklokjes en wat hyperactieve koolmeesjes na kon u uw blijmoedigheid niet duiden. Tot u de krant opensloeg. U moest het tweemaal lezen maar het stond er toch echt, uw woonplaats is genomineerd voor de titel Beste Binnenstad. En die dag, misschien zelfs de verdere week liep u door uw genomineerde binnenstad alsof uw voeten de grond niet raakten.

Inmiddels raken uw hakken de klinkers weer. Maar toch loopt u met een door trots gevulde borst te shoppen in een binnenstad die de strijd met plaatsen als Middelburg, Deventer en Sneek durft aan te gaan.

Ik heb voor u uitgezocht hoe zo’n nominatie in zijn werk gaat en ik citeer de site van Platform Binnenstadsmanagement, een platform dat een onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie rondom de samenwerking in binnensteden is, “In totaal worden er 10 binnensteden per categorie (grote – en middelgrote binnensteden) geselecteerd. 7 binnensteden worden geselecteerd op basis van de Binnenstadsbarometer.”

Meten is weten en zo’n barometer is een perfect instrument om te zien waar je als binnenstad ten opzichte van anderen staat. Genomineerd worden op basis van zulke objectieve criteria legt, zelfs als je niet wint, gewicht in de schaal.

Ik citeer verder, “Aangezien de Binnenstadsbarometer in ontwikkeling is en daardoor nog niet alle onderdelen meeneemt in de score, worden er ook drie extra binnensteden geselecteerd (wildcards). Deze binnensteden worden geselecteerd op basis van veelbelovende, toonaangevende ontwikkelingen die de afgelopen drie jaar in de binnensteden hebben plaatsgevonden.”

U raadt nooit welke binnenstad één van die wildcards heeft weten te bemachtigen. Ik zal u helpen, uw Ede.

De binnenstad waarvan u altijd al heeft geweten dat deze bijzonder is, is dan wel niet uitsluitend via meetbaarheid tot nominatie gekomen, maar blijkbaar vond het platform de ontwikkelingen dermate belovend dat zij dit wel met een nominatie heeft willen belonen.

We gaan verder met een ander citaat van dezelfde site. “Deze binnensteden zijn geselecteerd op basis van aanmelding en de veelbelovende, toonaangevende ontwikkelingen die zich de afgelopen drie jaar in de binnensteden hebben plaatsgevonden.”

Ah, iemand heeft uw binnenstad aangemeld. Iemand die vindt dat uw plaats de titel De Beste verdient.

Het is ook niet niks, want, zo staat op de site te lezen, “De titel levert een belangrijke bijdrage aan de erkenning van de verrichte inspanningen onder professionals die actief zijn op het gebied van exploitatie, vastgoed en overheid in de binnenstad.”

Dat de finalistenbijdrage € 3000,- en bij winst de organisatiekosten voor volgend jaar € 2500,- zijn, nemen we bij zo’n titel dan ook graag op de koop toe. Want laten we wel wezen, wie wil nu niet wonen in een plaats met een binnenstad die door aanmelding genomineerd werd en via een in ontwikkeling zijnde barometer tot De Beste gekozen gaat worden, wij allemaal toch?

En daarom was u de afgelopen dagen wat frivoler, daarom was uw tred lichter en had u een gevoel van naderende lente.

Houdt dat gevoel vast, want dit voorjaar wordt uw binnenstad uit de 65 bij het platform aangesloten Nederlandse en Vlaamse steden (van de grofweg 144 die Nederland en Vlaanderen telt) ongetwijfeld tot Beste Binnenstad uitgekozen!

Deze column verscheen op woensdag 15 januari 2020 in de online en huis aan huis krant Edese Stad.

Barometer, foto Leo Reynolds

De binnenstad waarvan u altijd al heeft geweten dat deze bijzonder is, is dan wel niet uitsluitend via meetbaarheid tot nominatie gekomen, maar blijkbaar vond het platform de ontwikkelingen dermate belovend dat zij dit wel met een nominatie heeft willen belonen.

Foto © Leo Reynolds op flickr

4,3
4,3 van 5 sterren (op basis van 4 reviews)
Heel goed50%
Goed25%
Gemiddeld25%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Mooie nominatie ???

30 januari 2020

Jammer dat het zoveel moet kosten om bij de besten te horen.

Avatar for Lucie
Lucie

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Lucie. Hartelijke groeten, Paul.

Binnenstad

19 januari 2020

Wat een kul zo zie je maar weer dat er vaak niets van klopt wat er geschreven word

Avatar for Toos
Toos

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie. Hartelijke groeten, Paul.

Beste binnenstad

19 januari 2020

Best wel goed!Alleen als je in een dorp woont net als wij gaat

het allemaal een beetje langs je af.Maar toch proficiat Ede!!!

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie tante Tiny. Groeten, Paul.

Hilarisch

17 januari 2020

Bespeur ik een klein cynisch ondertoontje? 😄😄 Nou ja, laten we het positief zien…. 🎼Ede, the city that never sleeps 🎶

Avatar for Terry
Terry

Reactie van Paul Schrijft

Laten we het daar op houden Terry, Hartelijke groeten, Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest