De hel

door | 18 december 2018 | Columns

Gelooft u in de hel? Als u bijbels bent opgevoed dan gelóóft u er niet in, dan weet u dat die plaats bestaat. Het is een onaangenaam oord waar u niet terecht hoopt te komen. Het is de tegenhanger van de hemel; een altijd durend eindstation vol liefde en rechtvaardigheid.

In de hel komt voor zover ik weet ook geen einde aan het verblijf. Het is een plek van afrekening voor iedereen die niet leeft volgens de regels van dat éne juiste geloof. Het zal er om die reden flink druk zijn, want volgens het geloof waarvan u weet dat het niet het ware is bent ú de zondaar.

Als u niet gelovig bent, wat betekent de hel dan voor u? Is het een concrete plaats? Zoiets als het megapiratenfestijn of is het een abstracte term voor een ongelukkig leven. Voor een leven waarin niets goeds meer te vinden is of nooit gevonden werd.

Ik bedacht dit toen ik onlangs het overlijdensbericht van een oud-cliënte kreeg. Nu kan ik het niet met zekerheid zeggen, maar ik veronderstel dat haar overlijden een opluchting moet zijn geweest, want ze vond het leven niet fijn. Ze sleet haar dagen in rancuneuze vreugdeloosheid en als er na de dood echt niets is, dan was haar hel eindig.

Ik weet niet welke gebeurtenis haar leven zo vreugdeloos maakte, maar gezien de uitgeharde berusting denk ik dat het vroeg in haar leven gebeurde. Ze heeft waarschijnlijk geen invloed op die gebeurtenis gehad, het overkwam haar waarna ze de rest van haar leven als een uitzichtloze aaneenschakeling van beproevingen ervoer. De erkenning die ze als mens nooit had gekregen haalde ze uit haar leed waardoor ze zich tenslotte met de ellende vereenzelvigde.

Ze onderging die ellende vol overgave en creëerde een eigen hel. Van daaruit bekritiseerde ze andermans leven in de rotsvaste overtuiging dat niemand leed zoals zij, zíj woog en de wereld werd altijd te licht bevonden.

Misschien kent u ze, mensen die het altijd zwaarder menen te hebben en dat graag breed uitmeten. Het zijn de mensen waar u het liefst met een boog omheen loopt. En als u ze niet persoonlijk kent dan leest u vast wel eens iets van ze, want ze slaan tegenwoordig vanachter hun computer vermanend en smalend om zich heen. Het zijn mensen die vanuit de kilte oordelen over diegenen die volgens hen schuldig zijn aan deze kou. Dit oordelen haalt de eigen verantwoordelijkheid weg, het is comfortabeler om naar een ander te wijzen dan de hand in eigen boezem te steken.

Als u dit leest zijn we alweer halverwege december en krijgen we een consumptie-bombardement over ons uitgestort. Het lijkt alsof dát december is, maar december is ook een maand van bezinning. Mocht u in alle drukte zo’n moment beleven, wilt u dan eens nagaan wat uw visie op uzelf is, kijkt u ongeacht uw eigen situatie naar een ander, of oordeelt u van daaruit. Zijn uw bedoelingen onvoorwaardelijk of verwacht u een tegenprestatie, dankbaarheid of op zijn minst een like.

De oud-cliënte weigerde verder te kijken dan de littekens die het leven haar had gegeven, ze koos ervoor om van het leven een troosteloos verblijf te maken. U heeft als mens niet altijd invloed op gebeurtenissen, maar hoe u ermee omgaat is een keuze. Wilt u dat er met liefde over u gesproken wordt of wandelt u in 2019 door een zelfverkozen hel. De beslissing is aan u…

Deze column verschijnt op woensdag 19 december 2018 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

De hel van Paul Schrijft, human-silhouette-xusenru-pixabay-1725041_1920

Kijkt u ongeacht uw eigen situatie naar een ander, of oordeelt u van daaruit. Zijn uw bedoelingen onvoorwaardelijk of verwacht u een tegenprestatie, dankbaarheid of op zijn minst een like. Hoe u in het leven staat is een keuze.

Foto © Human Silhouette door Xusenru op pixabay / CC0 Creative Commons

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 van 5 sterren (op basis van 5 reviews)
Heel goed100%
Goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Zorg voor een hemel op aarde.

Rated 5,0 out of 5
30 december 2018

Vooral naar het einde toe een doordenker.

Uit het negatieve het positieve halen is de kunst.

Niet iedereen is hetzelfde, maar zo jammer om je leven verbitterd te eindigen.

Avatar for lucie
lucie

Hiernamaals

Rated 5,0 out of 5
21 december 2018

Ik lees je verhalen met steeds meer plezier.

Avatar for Rob
Rob

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Rob. Hartelijke groeten, Paul.

Hel

Rated 5,0 out of 5
20 december 2018

Goed verhaal, we moeten inderdaad niet over anderen oordelen, al is dat voor de meeste onder ons verdomd moeilijk. Maar we kunnen het proberen.

Avatar for T Cornelissen
T Cornelissen

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Toos. Hartelijke groeten, Paul.

De hel

Rated 5,0 out of 5
19 december 2018

Goed geschreven! Ik hoop er nooit in terecht te komen, dan liever

rijstepap met gouden lepeltjes(hemel) ha,ha. Of ik er ooit terecht zal

komen is de vraag, ik doe mijn best en probeer niet over anderen

te oordelen.

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Mocht die hemel er zijn dan komen ome Toon en jij daar zeker terecht tante Tiny. Groeten van Paul.

Hel

Rated 5,0 out of 5
19 december 2018

Goed verhaal weer, hoor! En iets om over na te denken. Fijn dat ik nu niet op de krant hoef te wachten….

Avatar for Simone
Simone

Reactie van Paul Schrijft

Welkom Simone en bedankt voor je reactie, Groeten, Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest