Gedram

door | 5 november 2019 | Columns

In augustus fietste ik van Amsterdam naar IJmuiden. Het lijkt een hele tocht maar omdat ik in West startte hoefde ik niet de hele stad door. Van Osdorp rijd je tot Velserbroek door de polder.

Het was een prachtige dag. De zon bescheen vanuit een strakblauwe hemel een met sloten doorsneden weidelandschap waarin je een boerenjongen op klompen verwacht die met een polsstok over de schouder door het gras banjert.

Die boerenjongen liep er niet. En dat was jammer, want met hier en daar een boerderij, wat schapen en enkele overvliegende ganzen fietste ik door een fraai Jetses-landschap. Misschien kan het waterschap op zonnige dagen een knaap op klompen het weiland in sturen, ik heb nou eenmaal graag dat de boel klopt.

De dag had alles in zich om zo’n verstilde, vrijwel oneindige augustusdag te zijn. En dat was het ook geweest als er niet voortdurend schaduwen bulderend over me heen scheerden, ik fietste blijkbaar niet alleen door een mooi landschap, maar ook onder een vliegroute van Schiphol.

Buiten mijn aanvankelijke fascinatie voor de langstrekkende schaduwen, zo’n optrekkend vliegtuig is nog best indrukwekkend, was het uiterst storend om iedere acht minuten niets anders te horen dan het gieren van motoren. Eenmaal verder bij de stad vandaan, in Halfweg, drukten de motoren nog steeds al het andere geluid weg.

Je zult hier maar wonen dacht ik, en rustig in je tuintje willen zitten. Of erger nog, uitslapen. Dat is vrijwel onmogelijk, je hebt een wekker die je weliswaar geen stroom kost, maar je wel ongevraagd uit de slaap haalt.

Ik dacht direct aan Ede, want over niet al te lange tijd razen ook bij ons de vliegtuigen over, misschien niet om de acht minuten, maar toch gestaag. Over de geluidsoverlast die dat gaat geven zegt de betreffende minister nu zelf dat ze de kamer verkeerd heeft geïnformeerd, ik neem aan niet in ons voordeel. Daarnaast zijn de berekeningen over de stikstofuitstoot van vliegverkeer volgens de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen op zijn zachtst gezegd discutabel. Het kan dus maar zo zijn dat de hoeveelheid die straks over u wordt uitgestrooid groter is dan tot nu toe werd aangenomen. Maar laat ik niet doordrammen over Lelystad Airport, dat wordt vervelend. Wij willen nou eenmaal vliegen en het liefst zo goedkoop mogelijk. Wat we daarbij aan de komende generaties doorgeven maakt niet uit. Het zal onze tijd wel duren.

En dus fietste ik, het vliegverkeer zo veel mogelijk negerend verder door het oer-Hollandse landschap en pauzeerde in Spaarndam. Een zonnig terras gaf uitzicht op een kleine sluis in de Spaarne. Hier had de plaatselijke VVV haar werk naar behoren gedaan, de sluis werd door een getaande wachter met de hand geopend. Hij had geen haast, maar ik moest verder, een zomerdag duurt immers niet eeuwig. Ik weet dus niet of de verschuldigde sluisheffing via een klomp werd voldaan, maar ik denk van wel. Immers, wie moeite doet om een verweerde sluiswachter te plaatsen vergeet allicht de hengel niet. En betaald moet er worden, meestal door de gebruiker. Er zijn echter rekeningen die pas later betaald zullen gaan worden, maar daarover zwijgen we liever, iedere acht minuten opnieuw.

Deze column verschijnt op woensdag 6 november 2019 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Foto van een sloot bij zonsondergang van Peter Heeling op skitterphoto. Bij de Column 'Gedram' van Paul de Vries Schrijft

Misschien kan het waterschap op zonnige dagen een knaap op klompen het weiland in sturen, ik heb nou eenmaal graag dat de boel klopt.

Foto © Peter Heeling op skitterphoto.com

4,8
Rated 4,8 out of 5
4,8 van 5 sterren (op basis van 4 reviews)
Heel goed75%
Goed25%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Vliegverkeer(d)

Rated 4,0 out of 5
3 januari 2020

Het is een beetje krom, we willen wel gebruik maken van het vliegverkeer, maar hebben niet graag de herrie aan ons hoofd.

En inderdaad het is niet fijn wanneer je redelijk rustig woont en dat dan zeer dichtbij een vliegveld komt.

Avatar for Luus
Luus

Reactie van Paul Schrijft

Precies. Dank je wel voor je reactie Lucie. Groeten, Paul.

Gedram

Rated 5,0 out of 5
24 november 2019

Het is te hopen dat het mee valt voor jullie hier komen wonen helpt ook niet. Vaak het zelfde verhaal.

Eindhoven he.

Avatar for Toos
Toos

Reactie van Paul Schrijft

Dan blijven we hier Toos. Hartelijke groeten, Paul.

Gedram

Rated 5,0 out of 5
7 november 2019

Lelystad is er helemaal klaar voor,hoor ik net op het nieuws dus

maak je borst maar nat. Het vakantie vliegverkeer is op komst

binnen niet al te lange tijd, dus niet meer genieten in de tuin en

nooit meer uitslapen!!

Misschien toch naar Frankrijk??

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Ooit. Dank je wel voor je reactie tante Tiny. Groeten van Paul.

Prachtig

Rated 5,0 out of 5
7 november 2019

Goed geschreven en raak.

Avatar for Dirk
Dirk

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Dirk. Groeten van Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest