Verzet

door | 24 april 2018 | Columns

Mijn eerste buitenrit van het jaar was lus 3 van de Amstel Gold Race. Voor de niet-fietsers, dit is een ronde van ongeveer 75 kilometer met een paar klimmetjes en aardig wat terrassen. Het is tijdens het fietsen dan ook de kunst om die terrasjes en daarmee vooral de vlaai links te laten liggen. Soms lukt dit, maar vaak ook niet waardoor het aantal verbrande calorieën niet tegen de inname opweegt en ik bij aankomst per saldo zwaarder ben dan bij vertrek. Maar dat terzijde, het doel is de klim! Want, wil ik deze zomer de “Grands Cols” weer bedwingen dan moet ik trainen. En dus zwoeg ik me met het snot voor de ogen de Cauberg, de Eyserbosweg en de Keutenberg over. In een klein verzet en dus valt het goedbeschouwd met dat snot wel mee. Weer voor de niet-fietsers, in een klein verzet is het gemakkelijker bergop te fietsen. In een groot verzet is de weerstand én dus ook de moeite om boven te komen groter. Het is voor de krachtpatsers met macht in de benen die vol op de pedalen iedereen voorbijgaan. Ik ben niet van het grote verzet, ik heb die macht niet en houd het dus maar bij het kleine.

Over verzet gesproken, in de opmaat naar 4 mei zal daarover weer veelvuldig worden geschreven. Maar dat is een ander verzet. Niet het verzet dat wordt geschakeld maar dat wordt gepleegd. Verzet pleeg je, je bent in overtreding. Het is de kunst van iets doen wanneer mensen worden onderdrukt, er levens in gevaar zijn en ons geen andere mogelijkheid meer rest. Onze gemeente kent een aantal van deze mensen. Zij worden, net zoals vele anderen op 4 mei om klokslag acht uur herdacht. Zij krijgen een plein of een straat naar hen vernoemd. Ze worden niet vergeten en leven via hun daden voort.

We zullen bij ze stilstaan en misschien stellen we ons voor wat wij zouden doen als het zover komt. Maar het doen, het plegen van verzet blijft abstract. Want zéggen dat we ons zullen verzetten als het zover is, is als het niet direct noodzakelijk is geen kunst, dat kan iedereen. Het doen, daar gaat het om. En niet het verzet als er geen andere optie meer is, zoals bij de helden die in oorlogstijd hun leven in de waagschaal stelden, nee het verzet waar ik het over wil hebben begint al als de tijden veranderen en het normbesef verschuift. Als om welke reden dan ook mensen uitgesloten en beschimpt gaan worden. Als de één meer rechten dan een ander meent te hebben en van daaruit ongegeneerd en straffeloos verbaal om zich heen mag slaan. Dát is het punt waar verzet nog effectief is want dán kunnen we voorkomen dat mensen zich in tussenmuren, in kelders of op zolderkamers schuil moeten gaan houden. Als we op dát punt in ónze geschiedenis in verzet komen, kunnen we veel leed voorkomen. Eén van die helden is al opgestaan. Willie Hardeman, 77 jaar oud die het onlangs in deze krant opnam voor haar buurmeisjes die nota bene bij het uitoefenen van hun stemrecht door een medeburger om hun lesbisch zijn luidkeels werden veroordeeld.

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat tijdens de Kristallnacht winkelruiten werden vernield, dat medemensen mochten worden gestigmatiseerd, mishandeld en uit de samenleving geweerd. En dat alles was mogelijk door lijdzaam toezien en afgewende blikken. Laten we ervoor waken dat dit niet weer gebeurt. Kom in verzet, doe het nu, opdat uw kleinkind u straks niet gaat vragen met welk verzet ú fluitend door de ellende bent gefietst.

Deze column verschijnt op woensdag 25 april 2018 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Het iets doen wanneer er geen opties meer zijn wordt vaak aan oorlog gekoppeld. Maar verzetten is ook het opstaan tegen onrecht dat een ander wordt aangedaan als er geen wapengekletter is. Als er wordt gediscrimineerd en iedereen wegkijkt. Dán verzet plegen is ook een heldendaad. En misschien wel effectiever dan te wachten tot ongelijkheid bij wet is geregeld.

4,8
Rated 4,8 out of 5
4,8 van 5 sterren (op basis van 6 reviews)
Heel goed83%
Goed17%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Opstaan tegen onrecht

Rated 5,0 out of 5
30 april 2018

Erg goede column, goed dat ‘het’ onder woorden wordt gebracht en daarmee meteen een compliment voor de wijze waarop je dit hebt geschreven!

Avatar for Freek
Freek

Reactie van Paul Schrijft

Bedankt voor je mooie review Freek. Groeten van Paul.

actueel, dus het wordt gelezen (denk ik)

Rated 5,0 out of 5
29 april 2018

heel goed om mensen aan te spreken op hun gedrag, we moeten inderdaad bij ons zelf beginnen.

Er is nog te veel agressie tegen het doen en laten van de medemens en wanneer we dit zien moeten we ons daar nu al tegen verzetten.

Avatar for L.Hendriks- Markestijn
L.Hendriks- Markestijn

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je review Lucie, groeten van Paul.

Verzet

Rated 5,0 out of 5
25 april 2018

Goed verhaal het zou mooi zijn als we allemaal dezelfde rechten hadden maar helaas ik vrees dat dat nooit gaat gebeuren

Avatar for Toos
Toos

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je review Toos, groeten van Paul.

Verzet

Rated 4,0 out of 5
25 april 2018

Met dat kleine verzetje fiets ik ook!! Dat noemen ze op souplesse

rijden!!! Begrijp je,Ha,Ha.

Dat andere verzet is andere koek.Zo dapper als die oorlogverzetslui

moesten we tegenwoordig ook zijn,want het is nu ook vaak echt nodig

om op te treden!!

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je review tante Tiny, groeten van Paul.

verzet

Rated 5,0 out of 5
25 april 2018

mooi geschreven en voor helaas nog te veel mensen stof tot nadenken.

Avatar for yolanda v bindsbergen
yolanda v bindsbergen

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel Yolanda, groeten Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest