Verschillen

door | 8 mei 2018 | Columns

Toen ik dit jaar in Ede over de vrijmarkt liep viel mij op hoe divers mijn wereld is geworden. Eigenlijk is hij totaal veranderd alleen had ik het zelf niet zo door.

Het was Koningsdag en ik kan er maar niet aan wennen. Ik ben nog uit de tijd dat een Koningin vanaf het bordes het defilé afnam. Deze Koningin, Juliana, wilde vooral gewoon zijn en keek daarom boven het volk verheven vanaf het bordes toe hoe aanbieders van in elkaar geprutste rommel achterwaarts de trappen van haar paleis afliepen. Als kind hoopte ik dat deze opgelegde blijk van respect goed zou aflopen, toen ik ouder werd zat ik te wachten op de eerste in klederdracht gehulde garnalenpelster die, nadat haar zelfgebakken koek achter de rododendron was gekieperd, struikelend over een onhandig neergelegd bosje tulpen van de trappen zou stuiteren. Niet dat ik op letsel hoopte maar ik had graag live gezien hoe snel een moeder haar in lachen uitbarstende kinderen van een camera kan wegdraaien terwijl ze tegelijkertijd de hand in erbarmen voor de eigen glimlach houdt.

Koninginnedag dus. Ik zeg het, net zoals ik grote bedragen nog steeds in guldens omreken altijd nog. Het is onderdeel van de traditie waarmee ik ben opgegroeid en zit in het erfgoed van mijn cultureel denken vastgeroest.

Ondertussen zag ik dat het flanerende Oranjepubliek ten opzichte van mijn jeugd flink veranderd was. Je had toen immers nog geen scootmobielen waarmee de mindervaliden van nu zich zelfstandig in de samenleving voortbewegen. En mensen met het syndroom van Down liepen toentertijd niet met hun ouders langs de kraampjes. Welnee, zij en de mindervaliden zaten op deze dag van de maatschappij weggestopt van hun tompouce te genieten. Ik zag de verschillen én ik hoorde ze want naast het ABN en talen die ik soms wel en een enkele keer niet herkende werd het Edes dialect gesproken.

Allemaal verschillende mensen en toch leek iedereen zich te vermaken. De één was op zoek naar een koopje de ander naar een kleine winst en een derde, zoals ik, liep er zonder enig doel dan alleen het feit van deze dag rond. En ik realiseerde me dat er niemand moeite mee had dat veel kaders die het feest ooit omgaven allang niet meer gelden. Sterker nog, zelfs de aanduiding is niet meer dezelfde. Ook al zijn er prinsesjes in plaats van prinsjes en is de vrouw waar het allemaal om draaide door een man vervangen, nog steeds klinken de liedjes die bij dat feest horen. We waren zelfs bereid om ze met een wat aangepaste tekst te zingen. En ik besefte me dat, terwijl iedereen om mij heen allang de nieuwe realiteit had omarmd, ik halsstarrig bleef benadrukken dat het feest om iemand in een jurk en niet iemand in een broek moest gaan.

Deze dag begreep ik dat als we ophouden om met onze vinger op de verschillen te blijven wijzen en al die verschillende handen ineenslaan, we nog tot in lengte van jaren gezamenlijk kunnen blijven doorfeesten.

Neemt niet weg dat ik met plezier in mijn herinnering terugga, het is waar ik vandaan kom maar niet waar ik naartoe moet. Zelfs de garnalenpelster zit allang niet meer met haar achteruitkijkspiegels op de gesteven kap de krant te lezen. Want als we hardnekkig achterwaarts de trap af blijven lopen, dan zal er inderdaad een moment komen waarop we in de ogen van alle toeschouwers onhandig struikelend op ons gezicht gaan.

Deze column verschijnt op woensdag 9 mei 2018 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Verschillen - Paleis Soestdijk - Paul Schrijft

In een veranderende samenleving onwrikbaar oude patronen verheffen leidt tot scheefgroei of stilstand. Eigenheid respecteren en verschillen omarmen is de weg naar collectieve groei.

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 van 5 sterren (gebaseerd op 1 review)
Heel goed100%
Goed0%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

verschillen

Rated 5,0 out of 5
10 mei 2018

Tijden veranderen al is dat niet altijd makkelijk

Avatar for Toos C.
Toos C.

Reactie van Paul Schrijft

Zo is het Toos, bedankt voor je reactie. Groeten van Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest