WorldFoodfeiten

door | 24 september 2019 | Columns

In 1971 opende de Flevohof zijn deuren. De Flevohof was een agrarisch themapark en de attracties hadden een educatief karakter.

Tijdens een logeerpartij begin jaren 70 ben ik er geweest. Het park heeft op mij geen blijvende indruk achtergelaten, ik moest op internet opzoeken wat er te doen is geweest. Het enige dat ik me van die dag kan herinneren is de colonne waarmee we ’s ochtends vroeg vanaf het logeeradres vertrokken. De rij Simca’s en Kevertjes die mijn logeertante en haar zussen met kinderen hadden volgestouwd was voor mij het hoogtepunt van die dag.

Volgens internet zou ik die dag kaas gemaakt kunnen hebben. Waarschijnlijk heb ik door één van de kassen gewandeld en misschien heb ik een aardappel zien groeien, want ook dat schijnt gekund te hebben. Hoe dan ook, op mij heeft die hele beleving geen indruk gemaakt. Blijkbaar waren steeds minder mensen onder de indruk, want de Flevohof ging failliet. Er kwamen te weinig bezoekers.

In die periode ben ik tijdens een verjaardagspartijtje van een klasgenoot naar het Evoluon geweest. Het Evoluon was een educatief museum waar je als bezoeker kon ervaren wat de toekomst op technologisch gebied ging brengen. Ik kan me herinneren dat het er flink druk was waardoor de apparaten die je kón bedienen constant in gebruik waren. De vader van het klasgenootje reed een Citroën-DS. Het was voor de eerste keer dat ik in een wagen met hydraulische vering zat, dát was een mooie ervaring. 

Het gebouw staat er nog, maar het Evoluon zoals het was bedoeld is niet meer. Het leed verlies, er kwamen te weinig bezoekers en het bedrijfsleven (Philips) zag er geen heil meer in. 

In 2022 opent het World Food Center Experience de deuren. Deze Experience is, ik citeer de website “Een leerzame attractie voor families met kinderen, scholieren en studenten.”

De Experience is nog niet open, maar lijdt nu al verlies. Het bedrijfsleven ziet er geen brood in en kijkt langs de zijlijn toe.  

Het is op zijn voorzichtigst gezegd dapper te noemen dat de Experience die onderdeel van het World Food Center is er komt, want experts uit de wereld van de themaparken die in maart jl. in opdracht van Omroep Gelderland de plannen hebben bestudeerd zijn bijzonder sceptisch. Zij menen dat de bezoekersaantallen niet reëel zijn. Volgens hen is het geen attractie voor de massa. Ik citeer uit hetzelfde artikel “Het entertainment ontbreekt. Dit is veel te intellectueel voor een breed publiek. Het is een idee van overheid en wetenschappers. Daar gaat het mis. Een themapark moet een ‘wow-factor’ hebben. Dat ontbreekt hier echt.”  

Die wow-factor ontbrak uiteindelijk ook op de Flevohof en van de techniek in het Evoluon stond niemand meer versteld.

We hebben internet om ons te verbazen en netflix om ons te vermaken. Voor een dagje spanning gaan we naar het pretpark met de hoogste wow-factor. Daar sparen we voor. Met zegeltjes van een bedrijf dat geen heil ziet in deelname aan de Experience.

Ik ben geen ondernemer. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik kan niet zeggen of de Experience er wel of niet moet komen. Ik heb alleen wat feiten op een rijtje gezet en wens de betrokkenen alle wijsheid toe.

Deze column verschijnt op woensdag 25 september 2019 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Chair in a Lost place by MichaelGaida Pixabay

Het is op zijn voorzichtigst gezegd dapper te noemen dat de Experience er komt. Experts uit de wereld van themaparken die de plannen hebben bestudeerd zijn bijzonder sceptisch, het ontbreekt de Experience aan het noodzakelijke wow-effect.

Foto © MichaelGaida

4,8
Rated 4,8 out of 5
4,8 van 5 sterren (op basis van 5 reviews)
Heel goed80%
Goed20%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Hoogmoedswaanzin

Rated 5,0 out of 5
19 december 2019

Heel goed dat hier eens commentaar op gegeven wordt.Maar de gemeente gaat hier gewoon mee door ondanks ook de opmerkingen van een oud wethouder uit Ede vreugdehil?

Jammer voor de WMO en de voedselbanken daar is helaas niet genoeg geld meer voor.

Ook jammer dat de EdesePost verdwijnt kunt u het niet voortzetten in de Edestad?

Bedankt bij deze voor de columns.

Avatar for P.lems
P.lems

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie. Ik ben inmiddels door de ES overgenomen. Hartelijke groeten, Paul.

Alle goede bedoelingen ten spijt

Rated 5,0 out of 5
10 december 2019

Jammer dat de beleving niet meer aan den lijve ondervonden wordt. Internet, facebook enz. via een schermpje “beleven” geeft in deze tijd veel mensen genoeg voldoening

Avatar for Lucie
Lucie

Reactie van Paul Schrijft

dat is het zo Lucie. bedankt voor je reactie, groeten van Paul.

Herkenbaar!

Rated 5,0 out of 5
25 september 2019

Goed verhaal!

Toen ik jong was gingen we nooit op vakantie. Wel in de zomervakantie één keer een dagje uit. Zo ben ik ook bij Flevohof en Evoluon geweest. Bij allebei waren we (drie kinderen) snel uitgekeken, en gingen we daarna naar de speeltuin, dat wil zeggen: bij de Flevohof). Bij Evoluon was geen speeltuin, ik herinner me dat we toen in de buurt van Den Bosch naar een speeltuin gingen. Daar begon het dagje uit pas écht 🙂 .

Avatar for Hans Robben
Hans Robben

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Hans. Hartelijke groeten, Paul.

Hardleers

Rated 5,0 out of 5
25 september 2019

Ze hebben nu al een verlies van ruim 2 miljoen, dus stop svp met die plannen. Want uiteindelijk zijn het onze belastingcenten, dus wij betalen mee aan dit fiasco. Er was ooit een TV programma “over de balk”. Dat ging over allerlei onzinnige (en vaak kostbare) projecten binnen verschillende gemeentes. Daar keken we met gekromde tenen naar, want er gingen tonnen (belastinggeld) over de balk!! Het lijkt me een goed plan om verantwoordelijke wethouders voortaan hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor hun vaak egotripperij. Dat zal ze leren…….;)

Avatar for Terry Langedijk
Terry Langedijk

Reactie van Paul Schrijft

Op de barricaden! Dank je wel voor je reactie Terry. Hartelijke groeten, Paul.

Themaparken

Rated 4,0 out of 5
25 september 2019

Het was voor jou blijkbaar leuker met al die auto’s op stap te

gaan dan al die parken bezoeken.Philips heeft zelfs afstand

genomen van de lampen !!! Weg Lichtstad dus ook weg Evoluon.

Themaparken bedacht door overheid en wetenschappers zijn

altijd goed,wow factor of niet,dat denken ze tenminste!!!

Ik wens ze ook succes.

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Dat is een hele scherpe observatie tante Tiny. Bedankt voor je reactie. Groeten, Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest