Helden

door | 22 mei 2018 | Columns

In mijn jeugd was vissen iets waar iedereen verslaafd aan leek. Althans, vrijwel iedereen, want ik mocht na een eerste poging niet meer meedoen. Het ontbrak me aan talent, want dat dobberstaren… ik had er de rust niet voor. Ik kijk overigens nog steeds met bewondering naar de heldhaftige mannen die er niet voor terugdeinzen een worm aan een haakje te spietsen. Ze bevolken momenteel weer volop de waterkanten waar ze met de hengel in de ene en een versnapering in de andere hand stilletjes voor zich uit staren. Het vermoeden van diep gemijmer maakt me afgunstig want voor mij was de dobber geen middel om tot de kern van het bestaan te komen, ik zag er een speedboot in die ik met het zwiepen van mijn hengel door het water heen en weer liet scheren. U zult begrijpen dat hierdoor mijn welkom in de vissersgemeenschap van korte duur was waardoor die verslaving aan mijn neus voorbij ging.

Niet dat ik uiteindelijk niet verslaafd ben geraakt want ik ben, ik beken het maar eerlijk verslaafd. Maar dan aan ijs en bij voorkeur het Italiaanse. Die verslaving heb ik ooit in Wageningen opgelopen. Ik weet niet of die ijssalon nog bestaat maar dat is voor het stillen van mijn verlangen niet meer noodzakelijk, want die verslaving wordt tegenwoordig uitstekend plaatselijk gefaciliteerd. Sterker nog de gemeente gaat speciaal hiervoor een fietssnelweg aanleggen waardoor ik in no-time ook in Bennekom aan mijn verslaving kan toegeven.

Een fietssnelweg, dwars door het centrum van Bennekom, waarmee de goede oude tijd door die voorbijrazende fietstreintjes toch weer enigszins tot leven komt. En de Bennekommer zal zich als een ware held door dat verkeer bewegen, ze zijn een chaotische dorpsstraat immers gewend. Voor één van hen, boer Koekoek is het heldendom trouwens door middel van een kleurplatenactie een feit geworden. In de plaatselijke krant werd dit politiek zwaargewicht tezamen met twee andere Edese helden afgestoft en uitgestald.

De definitie van held beslaat overigens een aantal gebieden want je kunt er naast één zijn, hem ook uithangen. Je kunt het heldendom dus naar eigen inzicht inkleuren wat deze verheffing toch enigszins legitimeert. Nu ben ik natuurlijk niet de aangewezen persoon om dit icoon te beoordelen, ik kende hem nauwelijks en wat ik weet komt uit de derde hand. Daarnaast mag ik puur omdat hij een dorpsgenoot was de man, die als niet geboren ingezetene het nest aardig wist te bevuilen en daarmee zijn achternaam toch leuk eer aandeed, natuurlijk niet hekelen. Want dat hij als goed agrariër zijn klompen bij de keukendeur liet om op sokken verder te gaan, kan en mag geen waardering van zijn heldendom zijn. Nee, we eren onze helden en ook deze mag dat predikaat blijkbaar dragen.

Helden dus die Bennekommers. Waarmee ik overigens niet de indruk wil wekken mijzelf door het simpele feit in dit dorp geboren te zijn, automatisch tot dezelfde status te verheffen. Want om het te worden is er, hoewel blijkbaar niet veel, toch meer nodig dan een ijsverslaafde en gesjeesde hengelaar te zijn. Ik zal het ereplankier niet bereiken, voor mij geen geoliede top-40 hit en geen politiek grazen op een naar verluidt karige weide. Nee, ik zal in de marge van de geschiedenis blijven dobberen om daar samen met de meesten van u keurig maar ongezien achter het net van roem te blijven vissen.

Deze column verschijnt op woensdag 23 mei 2018 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Helden uit Bennekom

De ene held is de andere niet. Helden zijn er in soorten en maten. Iemand wordt tot held verheven of verheft zichzelf ertoe. Niet iedereen betreedt het heldendom, anderen wel… soms op sokken.

4,3
4,3 van 5 sterren (op basis van 7 reviews)
Heel goed57%
Goed29%
Gemiddeld0%
Slecht14%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Goed

2 september 2018

Ik vond boer Koekoek nou niet bepaald een held. Heb jaren in Bennekom en Ede gewoond.

Avatar for Tilly van Buren
Tilly van Buren

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Tilly. Groeten van Paul.

Bennekom

25 mei 2018

Als zoals ik inmiddels gewend ben leuk en vlot geschreven

Avatar for Gabriëlle
Gabriëlle

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je mooie review Gabriëlle, Groeten, Paul.

je verwacht een heel ander verhaal

24 mei 2018

ik kon er niet zo veel mee, zal de clou wel niet snappen

Avatar for Lucia
Lucia

Reactie van Paul Schrijft

Bedankt voor je feedback Lucie. Hartelijke groeten, Paul.

In iedereen schuilt een held!

24 mei 2018

Ook een “een ijsverslaafde en gesjeesde hengelaar” is uniek en op zijn manier een held!

De vraag is dan: Krijgt iedere held wel op de juiste wijze waardering? Voelt iedere held zich gezien? Deze waardering hoeft overigens niet altijd even breed uitgemeten te worden. Een knikje kan voldoende zijn toch?

Avatar for Jan Willem
Jan Willem

Reactie van Paul Schrijft

Wat een mooie review Jan Willem, dank je wel. Groeten, Paul.

Helden

23 mei 2018

Goed verhaal want wanneer word je een held ? moeilijk de een vind dit de ander dat blijft dus moeilijk

Avatar for Toos C.
Toos C.

Reactie van Paul Schrijft

Precies, het is maar van welke kant je het bekijkt, bedankt voor je review. Groeten, Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest