Klimaat

door | 5 juni 2018 | Columns

Afgelopen week was ik bij een lezing van Jane Goodall. Voor wie het even kwijt is: Jane Goodall is een Britse primatoloog en antropoloog en is bekend geworden door haar onderzoek naar chimpansees. Zij ontdekte dat deze primaten gereedschap gebruiken om hun ontbijt uit een termietenburcht te peuteren. Daarnaast toonde zij aan dat deze dieren die tot compassie in staat zijn eigenlijk helemaal niet zo veel van de mens verschillen. Omdat ze een vrouw is werd ze vanzelfsprekend allereerst op haar uiterlijk beoordeeld maar uiteindelijk werden haar bevindingen als feit omarmd.

Jane Goodall dus. Ze is inmiddels vierentachtig jaar oud en reist, om aandacht voor de staat van de wereld te vragen nog steeds gedreven rond. Zij maakt zich namelijk zorgen om deze wereld van ons, zij meent dat we klimatologisch gezien naar een rampzalig kantelpunt hollen vanaf waar geen weg terug is.

Zij dénkt dat te zien want haar verhaal deugt natuurlijk van geen kanten, dat hele klimaatgebeuren kunnen we met een korreltje zout nemen want volgens een aantal republikeinse wetgevers is gebleken dat de zeespiegel rijst door het al dan niet moedwillig in zee deponeren van rotsblokken. Kijk daar kunnen we wat mee. Want natuurlijk weten zij beter dan zo’n oud mens hoe het zit met dat hele geneuzel over klimaatverandering. Waarom zouden politici, ook die van ons, iets doen of besluiten waardoor het klimaat en dus ons welzijn schade wordt toegebracht? Het zou, om maar iets te noemen natuurlijk van de gekke zijn als een politicus erin toestemt een luchthaven uit te breiden waardoor de CO2 emissie toeneemt, als die politicus niet zou weten dat het voor het klimaat helemaal niet uitmaakt dat een reiziger op, laten we zeggen een retourvlucht Londen-Parijs voor 122 kg CO2 per passagier, tegen 11 kg per treinreiziger zorgt. Nee, want als dát zo zou zijn, als die uitstoot wél van invloed zou zijn, dan zou een politicus immers onmiddellijk besluiten om die uitbreiding naar Lelystad Airport van tafel te vegen. Deze persoon zou dan toch de gezondheid van de bevolking en de onvermijdbare schade aan de natuur boven de méér dan modale beloning van een luchthaven-bestuurder stellen? Kijk zo’n politicus neemt beslissingen op basis van rapporten, waar overigens maar één ongemakkelijk rekenfoutje in zat, terwijl de oude dame alleen maar met gerenommeerde wetenschappers samenwerkt.

Overigens was de apenliefhebster niet alleen maar negatief want volgens haar is er wel degelijk nog hoop. Maar om het tij te keren moeten we nu echt tot inkeer komen en zij wees daarbij vooral op de verantwoordelijkheid van ieder mens persoonlijk. En dát had ze natuurlijk niet moeten doen. Tot aan het moment dat anderen verantwoordelijk werden gehouden kon ik me nog best in haar verhaal vinden, maar toen ze míj aanwees als degene die zaken moet gaan veranderen frummelde ze nogal oneerbaar aan mijn persoonlijke gerief.

Want ik bepaal natuurlijk zelf wel dat ik op een kille zomeravond liever de terrasverwarmer hoger zet dan een trui aantrek en ik vind dat ik, als ik een weekendje weg wil recht heb op het goedkoopste vliegticket.

Nee dat hele “ieder mens heeft zijn eigen verantwoordelijkheid” is niets voor mij. Ik leg mijn lot gemakshalve in handen van bestuurders waar ik beschuldigend naar kan wijzen als blijkt dat we straks pas echt goed in de aap gelogeerd zijn.

Deze column verschijnt op woensdag 6 juni 2018 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Klimaatverstoring door een vliegtuig me uitlaatgas aan een nachtelijke hemel, Klimaat column van Paul de Vries Schrijft

Foto: Juhasz Imre (Pexels)

Iedereen wil verandering maar niemand wil veranderen. Volgens Jane Goodall is iedereen binnen het eigen bereik verantwoordelijk en moeten we klein beginnen om grote doelen te bereiken. Het is echter gemakkelijker om naar anderen te wijzen dan zelf verantwoordelijkheid te nemen.

4,8
Rated 4,8 out of 5
4,8 van 5 sterren (op basis van 6 reviews)
Heel goed83%
Goed17%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

We zijn zeker verantwoordelijk voor onze aarde

Rated 4,0 out of 5
2 september 2018

Goed geschreven.

Avatar for Tilly van Buren
Tilly van Buren

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel Tilly. Groeten van Paul.

Klimaat

Rated 5,0 out of 5
7 juni 2018

Tja ze heeft wel gelijk, begin bij je zelf. Maar dat willen we liever niet. Het is wel zo als er minder gevlogen wordt schiet het wel vlugger op.

Maar daar word geld mee verdiend en daar tornen ze liever niet aan. Helaas !!!!!!

Avatar for Toos C.
Toos C.

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Toos, hartelijke groeten van Paul.

je verwacht een heel ander verhaal

Rated 5,0 out of 5
6 juni 2018

Helemaal zoals het is.

Zowel zoals de politici zich opstellen, als zoals heel veel mensen, waaronder ik ook moet ik bekennen, er mee omgaan.

We “hopen” dat het allemaal wel mee zal vallen.

Maar i.p.v. de kop in het zand te steken moeten we bewuster leren omgaan met “onze”aarde.

Avatar for Lucia
Lucia

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je feedback Lucy. Groeten van Paul.

Klimaat

Rated 5,0 out of 5
6 juni 2018

Jij hebt echt nog vertrouwen in politici,niet doen! Het is trouwens

ook wel makkelijk de schuld in andermans schoenen te schuiven.

Wat zullen we doen? Maar gewoon verder leven en zien wat er van

komt? Of naar het apenvrouwtje luisteren??

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Ik luister naar haar. Dank je wel voor je reactie tante Tiny. Groeten van Paul.

🙉🙈🙊

Rated 5,0 out of 5
6 juni 2018

Te waar voor woorden.

Te laat voor daden.

Alleen hebben ze wel een punt met die rotsblokken in zee.🤡

Avatar for Rob
Rob

Reactie van Paul Schrijft

Bedankt voor je feedback Rob. Groeten van Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest