Mijn buurman

door | 7 mei 2019 | Columns

Mijn buurman had kanker. Even voor de mensen die mijn buurman niet kennen, ik heb één van de beste buurmannen van deze gemeente. Ik schrijf dit niet alleen om de sfeer langs het tuinpad goed te houden, het is daarnaast een feit.

Over een bekende schrijven is altijd een heikele onderneming. Je woorden kunnen verkeerd worden uitgelegd waardoor goed nabuurschap zomaar in een verbale worsteling op SBS-6 kan eindigen. Met deze buurman is de kans op bonje klein. Ik heb hem nog nooit sikkeneurig gezien. Hij schiet je nooit korzelig voorbij en is altijd in voor een praatje. Hij is daarin niet eisend, heb ik geen tijd, dan houden we het kort.

Soms spreken we elkaar een paar maanden niet. Meestal in de winter. Vanaf de lente zie ik hem weer vaker. Hij is net een zwaluw, zie je hem rond zijn huis scharrelen dan kun je er donder op zeggen dat de zomer in aantocht is.

Nu kwam ik hem op weg naar de auto tegen. Hij kwam met zijn handen vol rommel bij een andere buurman vandaan. Waarschijnlijk werd daar verbouwd en kwam hij een handje helpen. Mijn buurman staat altijd direct voor je klaar. Het maakt niet uit waarmee. Het kan raad zijn, het kan daad zijn, maar je doet nooit vergeefs een beroep op hem. Ik durf zelfs zo ver te gaan om te beweren dat hij ’s nachts zijn bed voor je uitkomt. Sowieso in geval van nood, maar vast ook voor een borrel en een goed gesprek. Dat laatste bij voorkeur.

Met zijn handen vol resten van wat ooit een moderne keuken moet zijn geweest vertelde hij dat hij gevraagd was om aan de Roparun mee te doen. Inmiddels weet u dat mijn buurman iedere hulpvraag honoreert en het zal u dan ook niets verbazen dat hij zich tot aan Pinksteren, want dan wordt de Roparun gehouden, gaat inzetten voor mensen met kanker. Ik wil hem daarbij helpen door iets over de Roparun te vertellen.

De Roparun is een sponsor-estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, waarbij mensen in teamverband geld ophalen voor kankerpatiënten. Ede kent een aantal Roparun-teams. Climax, VGGM en Run4Care doen al jaren mee. Mijn buurman is gevraagd door team 196, Tutto Sano. Een vrij jong team. Jong in oprichting, want het deelnemersveld tikt gemiddeld de 50 toch al ruim aan. Mijn buurman trekt van Drees en haalt dat gemiddelde niet naar beneden. Toen hij met pensioen ging kreeg hij kort daarop kanker. Tijdens zijn ziek zijn hoorde je hem er niet over. Je moest ernaar vragen en pas dan vertelde hij hoe het met hem ging. Hij is inmiddels genezen en mag weer van zijn leven gaan genieten. Dat genieten doet hij onder andere door zich in te zetten voor mensen die misschien niet het geluk hebben om zijn leeftijd te mogen halen.

Hij zal het u niet vragen, mijn buurman vraagt nooit iets en daarom doe ik het voor hem: wilt u hem helpen door een kleine donatie te doen? Voor het luttele bedrag van een Italiaans ijsje helpt u hém, of één van de andere teams die onder het motto: “leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”, het ondraaglijke iets draaglijker te maken.

https://www.roparun.nl/nl/steun-ons/.

Namens mijn buurman, alvast bedankt.

Deze column verschijnt op woensdag 8 mei 2019 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Tuinhekje bij de column 'Mijn buurman' van Paul Schrijft. Foto Pixabay PublicDomainArchive

Met mijn buurman is de kans op bonje klein. Ik heb hem nog nooit sikkeneurig gezien. Hij is altijd in voor een praatje en is daarin niet eisend, heb ik geen tijd, dan houden we het kort.

Foto © Pixabay PublicDomainArchive

Beoordeling

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 van 5 sterren (op basis van 6 reviews)
Heel goed83%
Goed17%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Laat een beoordeling achter

Lees de beoordelingen

De buurman

Rated 5 out of 5
8 mei 2019

Treffend. Zo zie je maar dat een goede buur beter is dan een verre vriend.

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Precies tante Tiny. Dank je wel voor je reactie, hartelijke groeten, Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest