Het NK van Ede

door | 2 juli 2019 | Columns

Het zal u niet verbazen dat deze column over wielrennen gaat. En over auto’s, want potjandorie zeg wat had Van Emden tijdens de tijdrit een eersteklas bak aan zijn achterwerk hangen. Maar de meest gave volgwagen was die van BEAT. Alleen al van het geluid van die V8 in je wiel ga je sneller fietsen. Daar zou de UCI ook eens naar moeten kijken.

Het gaat echter over wielrennen en de mensen die de ritten mogelijk maakten, want petje af voor de verkeersregelaars die onder tropische condities het hoofd koel hielden. Wat overigens niet constant lukte. Eén van hen was een paar mannen die constant op de weg gingen staan hoorbaar en zichtbaar beu. De betreffende mannen waren op hun beurt hém beu, niet in de laatste plaats omdat het de waterdragers van de renners waren. De op handen zijnde escalatie werd door een omstander gesust.

Terwijl ik dit bekeek, fietste een man met een aantal kinderen voorbij. Hij was niet van het spektakel gecharmeerd, volgens hem kostte het gedoe tonnen en had iedereen er last van. De kinderen knikten en fietsten flink door, toch keken ze af en toe om in de hoop een glimp van het verfoeide spektakel op te vangen. Had de man gelijk? Was het NK alleen maar lastig? Volgens een tweet van oud-wethouder Marije Eleveld leek het NK vooral een feestje van politici.

 

Toeschouwers stonden inderdaad niet rijen dik langs het parcours. Dit kan natuurlijk aan de tropische temperaturen hebben gelegen of misschien de angst voor de processierups, maar het kan ook zijn geweest dat er simpelweg niet voldoende draagvlak voor het evenement was. Het is daarnaast de vraag of Ede zich met dit NK als fietsstad heeft geprofileerd, een aanzuigende werking zal het parcours zeker niet hebben.

Natuurlijk waren er mensen voor wie het allemaal niet had gehoeven, maar er waren ook mensen die er wél van hebben genoten. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken.

Ik was één van degenen die ervan genoot toen Van Vleuten en Van Emden mij woensdag op het valsplat van de N304 op armlengte voorbij zwoegden. Afgelopen weekend bekeek ik de wedstrijd vanaf de Klinkenbergerweg waar de renners heen én terug voorbij kwamen.

Ik ga ervan uit dat de meeste Nederlanders ooit in hun leven op de Tour wachtend langs de Franse route nationale hebben gestaan, omdat ze daar zelf voor kozen óf omdat vader zo nodig in de brandende hitte Kuiper, Raas of Knetemann wilde aanmoedigen. Zij weten dan dat naar een koers kíjken eigenlijk niet de juiste uitdrukking is. De koers is een beleving. Ik schreef het al eerder en zal het waarschijnlijk over en paar weken herhalen, het is het ratelen van derailleurs en het zoemen van dunne bandjes over warm asfalt. Tel daar een brandende zon én het geluid van een laagvliegende helikopter bij op en de Tour-beleving is compleet. Op mijn plek aan de Klinkenbergerweg was die beleving er. Er was sfeer, er was spanning kortom, het was even Frankrijk in Ede.

Wiebes en Jacobsen wonnen vervolgens het wegkampioenschap. Twee jonge mensen met hopelijk nog een mooie carrière voor zich. Achter hen reed de stoet volgwagens, met ook daarin weer een paar flinke bolides, maar geen van dezen overtrof de wagen van BEAT Cycling Club van afgelopen woensdag.

Deze column verschijnt op woensdag 3 juli 2019 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

NK Wielrennen 2019 in Ede

Natuurlijk waren er mensen voor wie het NK Wielrennen in Ede niet had gehoeven, maar er waren ook mensen die er wél van hebben genoten. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken.

Foto © Paul de Vries

4,3
Rated 4,3 out of 5
4,3 van 5 sterren (op basis van 3 reviews)
Heel goed33%
Goed67%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Wielrennen

Rated 5,0 out of 5
8 juli 2019

Erg goed geschreven, inderdaad een belevenis die wielerwedstrijden als je het leuk vind tenminste, en zeuren doen de mensen toch.

Avatar for Toos
Toos

Reactie van Paul Schrijft

Dat is het hè. Dank je wel voor je reactie Toos. Hartelijke groeten, Paul.

ieder zenne meug

Rated 4,0 out of 5
5 juli 2019

Ieder zenne meug as ge wit wa dè betekent.

Geweldig voor de liefhebbers toch, er zullen altijd wel mensen zijn die op of aanmerkingen hebben.

En komen ze niet voor de wielrenners dan zijn er nog de super mooie volgwagens.

Avatar for lucie
lucie

Reactie van Paul Schrijft

Echt prachtig die volgwagens. Dank je wel voor je reactie Lucie. Hartelijke groeten, Paul.

Het NK van Ede

Rated 4,0 out of 5
3 juli 2019

Jij hebt in ieder geval genoten!!Het zal de hitte en de

processierups wel geweest zijn dat anderen het lieten afweten.

Je kunt weer genieten eind van de week van de Tour de

France. Gaan jullie weer kijken in Frankrijk??. Zo ja,veel plezier

dan en fijne vakantie.

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Dat heb ik. Dank je wel tante Tiny. Hartelijke groeten, Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest