Personeelstekort

door | 27 februari 2018 | Columns

“Om het personeelstekort in de zorg te lijf te gaan overweegt de minister om ontslagen personeel uit andere sectoren om te scholen naar zorgberoepen. De vakbond is blij met de aandacht van de minister voor de strijd tegen het personeelstekort, maar vindt ook dat je ‘niet zomaar een blik medewerkers uit andere sectoren kunt opentrekken’.” Terwijl het nieuwsitem als behang tegen de stilte op de achtergrond verder kabbelt, kijkt de oude vrouw zich onbewust van het feit dat dit over haar gaat naar de anderen die stilletjes aan tafel zitten. Ze kijkt naar de bordjes en kopjes, naar het brood en het boterkuipje. Ze pakt een boterham en reikt naar de boter.

‘Wat gaat u doen?’ Vraagt de jonge vrouw. Wat ze gaat doen? Ze kijkt op. Er staat brood op tafel, het is etenstijd en dus gaat ze eten. ‘U heeft toch al gegeten?’ De oude vrouw kijkt naar haar bordje, de boterham en de boter. Nee, ze ging er één smeren maar haar woorden vinden de weg naar haar mond maar moeizaam. ‘Alléén deze dan nog hoor’.

Ze kijkt naar de jonge vrouw waar ze geen herinnering aan heeft en snijdt de boterham in stukjes. ‘Moet er niet iets op?’ De oude vrouw kijkt naar het kuipje, schraapt met trillende handen het mes door de boter en besmeert de stukjes brood. ‘U maakt er wel een puinhoop van hè?’ De oude vrouw kijkt naar haar gerimpelde handen, er kleeft boter aan haar kromme vingers. De jonge vrouw trekt het bordje zuchtend onder de oude handen vandaan. ‘Jam?’ De oude vrouw kijkt naar de gekleurde potjes. ‘Hagelslag dan?’ De ogen van de oude vrouw vinden de kaas. ‘Nou? Wat wordt het, jam of hagelslag?’ Het woord kaas zoekt zijn weg. De jonge vrouw smeert zichtbaar geërgerd jam op de stukjes brood.

De oude handen reiken naar de kaas. ‘U ziet toch dat ik voor u bezig ben?’ De jonge vrouw schuift het uitgestalde beleg buiten bereik van de magere vingers’Hier’. En schuift het bordje met daarop de stukjes brood met jam naar de oude vrouw toe. De nog steeds reikende vingers glijden over de jam. ‘Gebruiken we daar geen vork voor?’ De oude vrouw schrikt als een vork met een harde klap op de tafel wordt gelegd, haar vingers klemmen zich daardoor om één van de stukjes. ‘En eigenwijs ook nog’. De jonge vrouw trekt het stukje brood tussen de vingers uit. ‘Straks zit alles onder’. En veegt met een gebruikte vaatdoek de broze vingers schoon. ‘En wie kan dat weer schoonmaken?’ De jonge vrouw prikt een stukje brood aan de vork en houdt het voor de gerimpelde mond. De oude vrouw kijkt naar de vork met het stukje brood en deinst met haar hoofd voor de metalen punten terug. ‘U had toch zo’n honger?’ De jonge vrouw legt de vork neer schuift het bordje weg. De oude vrouw reikt naar het bordje. ‘Nee!’ De rolstoel wordt bij de tafel weggereden tot de afstand te groot is om nog bij de tafel te kunnen komen. ‘Straks, dan bent u weer aan de beurt’. De jonge vrouw staat op, graait naar haar mobieltje in haar broekzak en loopt de kamer uit.

Terwijl de oude vrouw naar de anderen kijkt die stilletjes aan tafel zitten en die wel bij het brood, de boter en de kaas kunnen, vertelt op de achtergrond de nieuwslezer dat het een koude dag gaat worden en dat het kwik ook overdag beneden nul blijft.

Deze column verschijnt op woensdag 28 februari 2018 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Een tekort áán personeel of een tekort bíj personeel? In de discussie rond de problemen in de zorg wordt al langer voorbijgegaan aan de intrinsieke kwaliteit van medewerkers. Dat Minister de Jongh zoals Nursing onlangs aangaf een blik personeel door middel van zij-instromers wil opentrekken hoeft niet persé negatief te zijn. Echter als we blijven kijken naar een meetbare kwantiteit blijft bezieling als kwaliteit ver te zoeken.

Een tekort ​áán personeel of een tekort bíj personeel? In de discussie rond de problemen in de zorg wordt al langer voorbijgegaan aan de intrinsieke kwaliteit van medewerkers. Dat Minister de Jonge zoals Nursing onlangs aangaf een blik personeel door middel van zij-instromers wil opentrekken hoeft niet persé negatief te zijn. Echter als we blijven kijken naar een meetbare kwantiteit blijft bezieling als kwaliteit ver te zoeken.

4,7
4,7 van 5 sterren (op basis van 13 reviews)
Heel goed69%
Goed31%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Hopelijk geen reeel beeld van de zorg, nu of in de toekomst

22 april 2018

Prachtig geschreven, Paul!

Avatar for Jos
Jos

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Jos. Groeten, Paul.

Leuk dat je nu ook schrijft Paul!

13 maart 2018

Een herkenbaar verhaal, goed geschreven. Ondanks personeelstekort dient de kaas niet van je brood gegeten te worden!

Avatar for Jan van Luijk (je oud-collega)
Jan van Luijk (je oud-collega)

Reactie van Paul Schrijft

Hallo Jan, bedankt voor je reactie. Groeten, Paul.

je verwacht een heel ander verhaal

8 maart 2018

Je maag draait om bij het lezen van dit verhaal.

Dit meisje is een voorbeeld van de foute beslissing van de minister. Mensen zonder werk uit een andere sector zijn niet altijd geschikt om werk te doen in de zorg.

Dit meisje is duidelijk niet geïnteresseerd in zorgen voor anderen.

Ook in de zorg zijn ontslagen gevallen in het verleden, haal die mensen terug.

Gelukkig zijn er ook heel veel lieve en goede verzorgers.

Avatar for Lucia
Lucia

Reactie van Paul Schrijft

Hallo Lucie. Er werken inderdaad ook heel veel lieve en goede verzorgers. Bedankt voor je reactie.

Pijnlijk echt

5 maart 2018

Zo waarheidsgetrouw dat je er verdrietig van wordt

Avatar for Leonie Maas
Leonie Maas

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Leonie.

Treffend!

3 maart 2018

Mooi om de kwestie personeelstekort zo onder de aandacht te brengen. Zorg is meer dan een boterham smeren! Zo herkenbaar

Avatar for Astrid
Astrid

Reactie van Paul Schrijft

Bedankt voor je reactie Astrid.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest