Van skaten en de Tour

door | 31 juli 2018 | Columns

In juli stond ik aan de voorlaatste kasseienstrook van de touretappe Arras-Roubaix. Je ziet eigenlijk bar weinig van de renners zelf. Het is een vlakke etappe en de coureurs zijn in een oogwenk voorbij want zelfs over de kinderkopjes wordt flink gekoerst, maar het spektakel is fenomenaal. Boven het kabaal van de helikopter, het publiek en de motoren hoor je de fietskettingen rammelen. Een mooi geluid als het de fiets van een ander is, zelf waag ik mijn velo niet aan de kasseien. Voor mij geen volgwagen met een reservefiets of een mecanicien met een nieuw stel velgen. En hoewel ik me soms een prof waan, zit een plaats in het peloton er voor mij niet in. Dus blijf ik aan de zijlijn stof happend van het schouwspel genieten.

De dag ervoor was er dichter bij huis een heel ander spektakel te beleven: de Otterlose skeelerronde. Hierbij geen over kasseien rammelende derailleurs maar soepel over asfalt zoevende wieltjes. Lek rijden is er hier niet bij. Ik weet niet hoe het u vergaat maar bij het horen van dat zoeven schiet ik direct in een herinnering aan ruim twee decennia geleden. Het was de tijd van de inlineskate het vierwielige broertje van de skeeler.

Inlineskaten. De fitnesshype die eind jaren negentig velen van u wankelend op de been bracht, waardoor u met een ware doodsverachting door het verkeer stuntelde. Niet om aan te zien en levensgevaarlijk. Daarom nam u toentertijd les. Bij mij. Of liever gezegd bij Sportcentrum Physical. Ik had hiervoor mijn instructeursbevoegdheid gehaald en wachtte u op  zaterdagochtend op. En dan begon de ellende. Want eigenlijk wilde u helemaal niet skaten. Onzeker en vol weerstand ploeterde u naar het einde van de les om na afsluiting van de cursus die ellendige dingen diep in de gangkast weg te stoppen. U heeft er waarschijnlijk pas bij een verhuizing weer naar omgekeken.

Dat skaten was een flinke hype, iedereen deed, of beter nog, probeerde het. Naast het inmiddels ter ziele gegane Physical gaf Herman van Sunfit er les in. Herman was in navolging van Amsterdam en Parijs de initiatiefnemer van de Edese Fridaynight-Skate. Een vrolijk evenement dat hoewel zeer succesvol helaas een kort leven kende. In de grote steden bestaan die tochten nog steeds en ik heb er samen met mijn skate-collega de fotograaf Eelco Noortman een aantal op mijn naam staan. Met als indrukwekkendste de Pari Roller. Als we het erover hebben dan kloppen onze inmiddels belegen sportharten weer als vanouds. Dan willen we het skaten gaan oppakken en maken grootse plannen, maar bij het uit elkaar gaan weten we dat het daarbij blijft. Want niemand skate meer. Bijna niemand. Soms zie ik een vader of moeder met schrik in de ogen op stijve ledematen naast hun kroost voortploeteren. Vroeger gaf ik dan in het voorbijgaan wat goedbedoelde aanwijzingen of stopte de van angstzweet gutsende ouder mijn kaartje toe. Maar daar ben ik mee opgehouden, niemand zit te wachten op zo’n betweterige skatekabouter. En dus blijft het, net als bij de Tour de France bij toekijken. Want nogmaals, het skaten is geweest en mijn tourdeelname blijft een droom. Maar tijdens die skate-tour door Parijs, toen we als peloton door de straten van de lichtstad zwoegden en we op de klinkers van die brede boulevard finishten, toen hoorde ik toch even een juichende menigte en het ratelen van derailleurs.

Deze column verschijnt op woensdag 1 augustus 2018 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Kasseien bij de column "Van skaten en de Tour" van Paul de Vries Schrijft

Van mijmeringen over vroeger tot dromen over de tour.

Foto © Geert Budenaerts [CC BY 3.0 ], via Wikimedia Commons

4,0
Rated 4,0 out of 5
4,0 van 5 sterren (op basis van 6 reviews)
Heel goed50%
Goed0%
Gemiddeld50%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Kom maar op

Rated 5,0 out of 5
15 augustus 2018

Ik wil wel weer een tochtje maken. Maar niet een al te lange. Om te beginnen

Avatar for Eelco
Eelco

Reactie van Paul Schrijft

Deal. Laat maar weten waar en wanneer! Groeten van Paul.

passende titel bij het verhaal

Rated 3,0 out of 5
7 augustus 2018

een mooie herinnering, en wie weet, gewoon blijven dromen

Avatar for Lucie
Lucie

Reactie van Paul Schrijft

Doe ik. Hartelijke groeten, Paul.

Schaatsen

Rated 5,0 out of 5
3 augustus 2018

Jeugdsentiment 😄

Avatar for Gabriëlle
Gabriëlle

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Gabrielle. Hartelijke groeten, Paul.

Skaten en fietsen

Rated 3,0 out of 5
1 augustus 2018

Een verhaal niet aan mij besteedt,sorry,wel aardig geschreven maar

skaten heb ik nooit gedurfd en wat wielrennen betreft, ik vind

fietsen alleen maar leuk als de nodige terrasjes voorbij komen en

mijn accu(van de fiets) opgeladen is!!!/

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Hartelijk bedankt voor je reactie tante Tiny, groeten, Paul.

Skaten

Rated 5,0 out of 5
1 augustus 2018

Goed geschreven ze zeggen wel eens dromen moet je koesteren

Als je aan het fietsen bent denk je gewoon dat je in de tour zit niks mis mee

Avatar for Toos
Toos

Reactie van Paul Schrijft

Zal ik doen, dank je wel voor je reactie Toos, groeten van Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest