WorldFoodKliko

door | 30 juli 2019 | Columns

Ik gooi 155 euro per jaar in de kliko. Zomaar. De gemeente haalt het vervolgens op en maakt er compost van.

Eén keer per jaar krijg ik een zak met verteerd gft terug. Gratis, dat is te zeggen, daar heb ik dan wel eerst die 155 euro aan uitgegeven. Bij Van de Lagemaat haal ik voor minder, meer.

Deze 155 euro heb ik uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, afhankelijk van welk rapport je leest verschilt het bedrag, maar meer dan een paar tientjes is dat niet.

Ik gooi dus nogal wat weg. U trouwens ook, misschien bespaart u een tientje door de andijvie een tweede keer op te warmen, maar nog steeds is 145 euro een flink bedrag. Voor dat bedrag bestelt u bij Neckermann toch een paar knappe instappers.

Het weggooien van voedsel komt bijvoorbeeld door verwarring over de houdbaar tot, en de uiterste houdbaarheidsdatum.

Bij de één kan consumptie tot maagklachten leiden, bij de ander is er hooguit wat verval in smaak. Op de bewaarwijzer van het Voedingscentrum kunt u de verschillen nalezen.

Om aan die 155 euro te komen moet u meer weggooien. Wij Nederlanders zijn zuinig en kopen, als iets is afgeprijsd vaak een extra hoeveelheid. Ik verzin het niet zelf, er is onderzoek naar gedaan.

Dat teveel wordt na verloop van tijd weggegooid. En zo gooien we een flink bedrag de kliko in.

De 155 euro die u weggooit heeft u aan voedsel uitgegeven waarvan u het idee had dat u het ooit iemand zou gaan voorschotelen. Maar u gooit nog meer voedingsgeld weg.

Want u wilde per sé een voedselattractiepark.

Dit World Food Center dat in 2022 open moet gaan, gaat 330.000 bezoekers per jaar trekken. Althans dat was de prognose. De prognose was ook dat bedrijven in de kosten zouden bijdragen. Ik stel me voor dat die misvatting ooit op de vrijdagmiddagborrel van een golfclub is gemaakt. Een door de geur van macht bedwelmde wethouder, die op een vriendenpasje ook een balletje mocht aantikken, heeft het gebral van de grote jongens voor vaste afspraken aangezien, en nu zitten we met de gebakken peren.

Volgens een artikel in uw krant stond, als ik het goed heb gelezen, dat u inmiddels 6.2 miljoen euro heeft uitgegeven aan een project dat al aardig op losse schroeven is komen te staan. Aan grondkosten verloor u al 19.7 miljoen euro.

U bent ruimhartig, u bent van plan om nog eens 6 miljoen euro in het plan te gaan steken, daarbovenop wilt u het attractiepark best een lening van 26 miljoen euro verstrekken.

Als u die bedragen optelt dan bent u er wel zo’n beetje. Dacht u. Want in De Volkskrant las ik dat niet alleen u, maar Gelderlanders in het algemeen er geld in willen steken. 17 miljoen euro aan subsidie om precies te zijn. De rest van Nederland doet daar nog eens een schamele 5 miljoen euro bij. En pas dán bent u er. Voor zover we weten.

Het zijn nogal bedragen. En u hoest ze op, want uit welke pot ze ook komen, uiteindelijk zijn het úw belastingcenten.

Ik ga het allemaal niet berekenen, ik ben niet goed met cijfers, als ik dat was dan werkte ik wel bij de gemeente. Maar als ik de bedragen zo bekijk dan gooit u flink wat geld weg zonder daarvoor ooit naar de kliko te hebben hoeven lopen.

Deze column verschijnt op woensdag 31 juli 2019 in de online en huis aan huis krant De Edese Post.

Compost SDIM0824 by Stefan Szczelkun - WorldFoodKliko Paul Schrijft

U gooit jaarlijks 155 euro weg aan voedsel waarvan u het idee had dat u het ooit iemand zou gaan voorschotelen. Maar u gooit nog veel meer voedingsgeld weg.

Foto © Stefan Szczelkun op Flickr

4,8
Rated 4,8 out of 5
4,8 van 5 sterren (op basis van 5 reviews)
Heel goed80%
Goed20%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Heel slecht0%

Lees de beoordelingen

Wie belazerd wie.

Rated 4,0 out of 5
17 augustus 2019

Er wordt heel wat getoeterd over hoe we het allemaal beter kunnen doen.

Het kost volgens mij alleen heel veel geld en dat wordt betaald door Jan met de pet.

Avatar for Lucie
Lucie

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Lucie. Hartelijke groeten, Paul.

Paul for president

Rated 5,0 out of 5
6 augustus 2019

Paul wat een goed verhaal. Hoe is het mogelijk dat de mensen die we met z’n allen hebben gekozen met dit soort onzinnige plannen komen. Het bedrijfsleven haakt op tijd af als het teveel gaat kosten. De overheid blijft er maar geld in pompen in plaats van op tijd verlies te nemen. Wie of welke partij durft er openlijk voor uit te komen dat het een bodemloze put is en dat het project moet worden gestopt? Die krijgt bij de volgende verkezingen mijn stem.

Avatar for Kees
Kees

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Kees. Hartelijke groeten, Paul.

Foodkliko

Rated 5,0 out of 5
2 augustus 2019

Je word er moedeloos van als je er goed over nadenkt.

Niet goed voor ons daar stijgt alleen je bloeddruk maar van , helpen doet het toch niet, belazerd worden we toch van alle kanten.

Avatar for Toos
Toos

Reactie van Paul Schrijft

Of we laten ons belazeren. Bedankt voor je reactie Toos. Hartelijke groeten, Paul.

Eindelijk

Rated 5,0 out of 5
1 augustus 2019

Megalomane plannen maken kan elke idioot, maar een goed stukje schrijven, dat is andere koek. Al zo lang wordt geprobeerd dat vreet-de-wereld-op-plan ons door de strot te duwen en er was bitter weinig tegengeluid te horen. Eindelijk lees ik dan het stukje van Paul dat me uit het hart gegrepen is. Hij beschrijft precies zoals het is. Welke gek bedenkt zoiets in een tijd waarin we de aarde al drie keer aan het opeten zijn. Bovendien heeft Ede helemaal niets met voeding, gastronomie, kookkunst. Niet vroeger, niet nu. Het zwaffelt wat lafjes tegen een landbouwuniversiteit aan, het heeft een kaasfabriek en een handjevol eigenzinnige boeren en telers. Niet eens lang geleden hing hier vooral de lucht van honderden varkensmesterijen. Het frappante is dat aan de WFC-plannen ondertussen ook een luchtje is gaan hangen.

Avatar for Dirk
Dirk

Reactie van Paul Schrijft

Dank je wel voor je reactie Dirk. Groeten, Paul.

Kliko

Rated 5,0 out of 5
31 juli 2019

Heel juist, zo wordt Jantje belazerd. De grote jongens hebben

het voor elkaar en wij mogen dokken!!!

Avatar for Tiny
Tiny

Reactie van Paul Schrijft

Precies. Hartelijke groeten, Paul.

Geef een beoordeling voor dit verhaal 🧡 als je dit ook voor mij deelt op sociale media!

 

Verhalen per e-mail

Verhalen per e-mail

Ontvang mijn volgende verhaal automatisch per e-mail in je inbox!

Gelukt! Controleer je e-mail.

Pin It on Pinterest